Kort verslag van de Koorcoaching Middelburg Vólkoren op 4 en 5 juni 2016
De 166 koren maakten er weer een feestje van in de binnenstad van Middelburg tijdens de 18e editie van 'Middelburg Vólkoren'.
Op maar liefst 30 verschillende locaties waren miniconcertjes te horen. Op de locatie aan de Hoogstraat werd vooral ook gewerkt! Gewerkt door zes verschillende koren die een koorcoaching kregen van Rob van der Meule. Koorplein verzorgde voor de vierde maal
de coachings. Op welk niveau een koor ook zingt, er is áltijd ruimte voor verbetering. De koren (of liever gezegd: de dirigenten) hadden op voorhand aangegeven op welke punten ze handvatten aangereikt wilden krijgen zodat er in de korte tijd gericht aan verbetering kon worden gewerkt.
Welk genre een koor ook zingt en hoe verschillend koren ook zijn in kwaliteit of kwantiteit, er zijn meer overeenkomsten dan verschillen in zaken die beter kunnen.
Bij popkoren ligt de melodie lang niet altijd alleen in de sopraanpartij. Balans is een terugkerend thema dat lastig blijkt. Inzicht in waar die melodie zit, is - hoe simpel ook - meteen een verbetering. Begeleidende partijen moeten zich bewust zijn van hun functie en dus bewuster omgaan met dynamiek. Inzicht geven en het inzicht oefenen bleek ook nu weer effectief.
Verder wordt er niet altijd goed gekeken naar het arrangement. Wat is de specifieke 'vraag' van het arrangement qua uitvoering? Is het vooral lyrisch of wellicht toch ritmisch? Wanneer die 'vragen' verkeerd worden beantwoord komt het arrangement absoluut niet tot zijn recht en wordt het enthousiasme om het te zingen al snel minder. Ook daar kwam een aantal voorbeelden van naar voren tijdens het weekend.
Het lijkt logisch, maar toch is contact maken met elkaar essentieel om tot een verantwoorde uitvoering te komen. Wéten wat een ander doet, contact maken in klank en adem, ruimte geven aan elkaar en niet 'blindelings' je partij zingen. Door in verschillende opstellingen te staan (door elkaar, cirkels, tegenover elkaar) kwam er meer aandacht voor elkaars bijdrage in het totaal.
De visuele presentatie is tegenwoordig een bijna niet meer weg te denken onderdeel van een optreden. Hoe komt je 'naturel' over? Wat is de 'juiste' opstelling? Hoe voeg ik wat tóe? Ook hier werden tips gegeven en werden vele mogelijkheden uitgeprobeerd met altijd weer de koppeling terug naar het koor: 'Hoe voelt het'? Het is net als bij zingen: ook het bewegen moet natuurlijk aanvoelen en mag geen kunstje zijn. Alles draait om harmonie: in balans, ritmiek, klankkleur, presentatie, enz. Dat blijft de uitdaging voor ieder koor: zo 'vanzelfsprekend' mogelijk over te komen.
Rob van der Meule aan het werk met Popkoor VOIX
Let op --->
U kunt de activiteiten en tips van Koorplein Zeeland ook volgen via facebook:
http://nl-nl.facebook.com/pages/Koorplein-Zeeland/319995401451878